le radeau de la méduse

foto: dennis bouman

Een performance geïnspireerd op het Vlot van Medusa van Géricault, het beroemde schilderij over de ondergang van het Franse schip de Méduse. De schipbreukelingen zwaaien nog met lappen naar een schip in de verte maar door de hoge woeste golven zullen ze deze helaas nooit bereiken..

Het is een metafoor voor de situatie van de kunstenaar zoals die na de ineenstorting van het Ancien Régime was. De koningen en edelen, traditioneel de opdrachtgevers van de kunsten, waren na de revolutie onthoofd. De wereld was met de nieuw verworven vrijheden van de Franse revolutie in beroering geraakt, er moest nieuwe richting worden gezocht, niet alleen politiek maar ook in de kunst. Het schilderij is een krachtige verbeelding van de wanhoop en richtingsloosheid waarin de kunstenaar in die tijd een nieuwe weg moest vinden.

Deze situatie sluit heel nauw aan aan met de crisis van nu, met het ineenstorten van de oude verhoudingen en het verdwijnen van opdrachtgevers is de kunstenaar opnieuw zoekende. Dit vlot verbeeldt de crisis van het huidige armoedige geestelijke klimaat in Nederland.

klik hier voor foto’s

Comments are closed.